A vertikális farmok izgalmas koncepciót kínálnak, de sajnos a környezeti hatásaik aggasztóak lehetnek.


A fenntarthatóság szimbólumaként emlegetett vertikális farmokról kiderült, hogy a valóságban több kárt okozhatnak, mint hasznot.

A Surrey Egyetem által végzett kutatások rámutattak arra, hogy a függőleges növénytermesztés – a jelenlegi technológiák és módszerek tükrében – magasabb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a megszokott, hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok.

A kutatás során a szakemberek a salátatermelés környezeti hatásait vizsgálták, összehasonlítva két hagyományos, brit és spanyol farm, valamint egy brit vertikális üzem adatait. Az eredmények meglepőek voltak: a vertikális farm esetében 0,93 kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátás történt minden egyes kilogramm megtermelt saláta után, míg a hagyományos szántóföldi gazdálkodás csupán 0,57 kilogrammot produkált.

A különbség hátterében az óriási energiaigény áll, amelyet a mesterséges világítás, a klímaszabályozás és az automatizált rendszerek generálnak. Még akkor is, ha megújuló energiaforrásokból származó áramot használunk, a környezeti terhelés jelentős mértékben megmarad.

A vertikális farm valóban lenyűgöző hatékonysággal bír: egyetlen négyzetméteren akár 97 kilogramm saláta is termeszthető, míg a hagyományos szántóföldi módszerekkel csupán 3,3 kilogrammot lehet elérni. Ráadásul a vízfelhasználás drasztikusan csökkenthető, és a szükséges terület is rendkívül kicsi, így ideális megoldást kínál a városi környezetben való fenntartható élelmiszertermeléshez.

A kutatás során más, eddig rejtett problémákra is fény derült. Az egyik legjelentősebb kibocsátási forrás a juta rostszálas dugó, amelyet a vertikális farmok talaj helyett alkalmaznak. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha ezt a megoldást kókuszrosttal helyettesítenék, akkor a technológia környezeti lábnyoma akár 95 százalékkal is csökkenthető lenne.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a jövő záloga az energiahatékonyság fokozása és a megújuló energiaforrásokkal való szorosabb integráció. E két elem nélkül a vertikális gazdálkodás nem tudna olyan fenntartható alternatívává válni, amely képes lenne felvenni a versenyt a hagyományos mezőgazdasági rendszerekkel.

Michael Gargaro, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a vertikális gazdálkodás valóban ígéretes lehetőségeket rejt magában, azonban amíg nem képes csökkenteni az energiafogyasztását, addig nem tekinthető fenntartható zöld megoldásnak.

Forrás: Üzletem.hu

Természetesen! Itt egy átfogalmazott változat: **Illusztráció forrása: Pixabay**

Related posts