Csak uniós származású zöldségeket fogyaszthatnának a gyerekek az iskolai étkezéseknél.


Az Európai Bizottság új javaslata szerint az iskolai élelmiszerprogramokban csak uniós származású gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek kerülhetnének felhasználásra. Ezzel a lépéssel a célja, hogy erősítse a helyi gazdaságokat – számol be róla a Portfolio.

A "Made in Europe" klauzula része annak a szélesebb stratégiának, amely az ipar és a mezőgazdaság terén is az importfüggőség csökkentésére törekszik. A tervek szerint a kisebb gazdaságok és a családbarát intézkedések is nagyobb támogatást kapnának az új uniós költségvetési ciklusban - számolt be a Financial Times.

A szóban forgó iskolai program évi mintegy 220 millió euró értékben támogatná az alapanyag-beszerzést. A javaslat előírná, hogy az iskolák a helyi, kis kibocsátású gazdaságokból származó termékeket részesítsék előnyben. A terv a közös agrárpolitika keretében maradna meg, amely jelenleg 369 milliárd eurós és az EU költségvetésének harmadát teszi ki. Már most is 17 tagállam preferálja a helyi termelőt az iskolai programban. Az EU tejtermékből nettó exportőr, viszont gyümölcsből és zöldségből kétszer annyit importál, mint amennyit exportál. A "Made in Europe" klauzula ezzel a külső függőséggel is szembemegy, miközben a közösségi termelőket támogatja.

Az Európai Bizottság tervei szerint megőrizné a gazdák számára szánt 291 milliárd eurós közvetlen támogatást, ugyanakkor új, innovatív elemeket is bevezetne a rendszerbe. A javasolt támogatási struktúra fokozatosan osztaná el az összeget, lehetőséget biztosítva ezzel a kisebb gazdaságok számára, hogy nagyobb mértékű forráshoz jussanak.

Related posts