Figyelem: Kérjük, ne használj alufóliát a konyhában - egészségügyi kockázatokkal járhat! | Startlap Vásárlás


Sokan nincsenek tudatában annak, hogy az alufólia nem megfelelő alkalmazása súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Bizonyos helyzetekben ugyanis alumínium migrálhat az élelmiszerekbe, ami hosszú távon kockázatos lehet az egészségre nézve.

Az alufólia a konyhák elengedhetetlen segítőtársa, ám sokan nem is sejtik, hogy milyen rejtett veszélyeket hordozhat magában. Kutatók figyelmeztetnek arra, hogy sütés vagy ételek tárolása során az alumínium bizonyos ételekbe juthat. Bár az így felszabaduló mennyiségek azonnali egészségügyi problémákat nem okoznak, a rendszeres használat hosszú távon súlyosbíthatja a kockázatokat, különösen gyermekek és krónikus betegségben szenvedők esetében – olvashatjuk a Kobieta cikkében.

A kutatók hangsúlyozták, hogy minden alufólia-csomagoláson található egy figyelmeztetés az alumínium ételbe kerülésével kapcsolatban. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok fogyasztó nincs teljesen tisztában a lehetséges következményekkel.

A legújabb kutatások szerint az alumínium kioldódásának mértéke különösen fokozódik sós és savas ételek esetében. A tudósok 11féle ételt vizsgáltak meg, többek között lazacot, makrélát, csirkemellet, paradicsomot, sajtot és pierogit, majd a sütés után figyelték meg a fém jelenlétét az ételekben.

A pácolt halak és a csirkehús esetében mérték a legmagasabb alumíniumtartalmat, amely a sózás következtében akár negyvenszeresére is emelkedhet.

Bár a jelenlegi értékek önmagukban nem számítanak életveszélyesnek, a rendszeres alumíniumbevitel idővel károsíthatja a szervezetet. Különösen veszélyeztetettek a krónikus vesebetegségben szenvedők, és a szakértők szerint az alumínium felhalmozódása kapcsolatban állhat az Alzheimer-kór kialakulásával is. A tudósok szerint a kockázat fő oka a savas és sós környezet, ami egybevág a gyártók figyelmeztetéseivel.

A szakértők ajánlása szerint az alumínium túlzott fogyasztása ellen érdemes olyan gyógynövényeket alkalmazni, amelyek gazdagok kovasavban, mivel ezek segíthetnek a fém kiürítésében a szervezetből. Ilyen növények közé tartozik a csalán, a madárkeserűfű és az ökörfarkkóró. Ebből a három gyógynövényből készült főzet, ha körülbelül 15 percig főzik, támogathatja az emésztőrendszer tisztulási folyamatait, mivel oldhatatlan vegyületeket formál, amelyek segítenek eltávolítani a felhalmozódott anyagokat.

Könnyedén csökkenthetjük a kockázatokat néhány egyszerű lépéssel: kerüljük az alufóliában való pácolást sütés előtt, és ne tároljunk savas ételeket, mint például a paradicsomos fogásokat, ebben a csomagolásban. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthetjük az alumíniummal való expozíciót.

Related posts